Motorcykel (A)

Personbil (B)

Lastbil (C)

Påhængskøretøj (C/E)

Kategori
  1. Indledning
  2. Præstationskrav - teori, praksis og undervisning
  3. Bilens indretning, udstyr, betjening og dokumenter
  4. Manøvrer på den lukkede øvelsesplads
  5. Bilers og andre køretøjers evne til at manøvrere
  6. Trafikantadfærd
  7. Vejforhold
  8. Grundregler for bilkørsel
  9. Manøvrer på vej
  10. Særlige risikoforhold i trafikken
  11. Manøvrer på køreteknisk anlæg
top

Bestå politiets teoriprøve første gang og undgå at få inddraget dit kørekort

Frakendelse og generhvervelse af kørekort


 

Traditionelle teoriprøver

Her er det muligt at tage teoriprøver ligesom i politiets traditionelle teoriprøver, hvor man får vist 25 spørgsmål, og hvor der går 2, 5 eller 10 sek. mellem hver svarmulighed; du vælger selv.

Man har ikke ligesom i de nye digitalprøver mulighed for at gå tilbage og ændre sine svar. Den traditionelle teoriprøve vil med tiden blive erstattet af nye digitale teoriprøver over hele landet.

Digitale teoriprøver

Du har her mulighed for at tage teoriprøven ligesom de nye digitale teoriprøver hos politiet. Der er et par nye funktioner. Bl. a. kan man gå tilbage og rette i sine svar, man kan få læst spørgsmålet op flere gange, slå lyde fra, holde øje med, hvor megen tid der er tilbage samt få at vide, hvor mange spørgsmål der er besvaret.

De nye digitale teoriprøver kører som tests i Hillerød og Køge.


Frakendelse og generhvervelse af kørekort

Spørgsmål og svar

Hvis du har fået frakendt dit kørekort og gerne vil have det igen, skal kortet generhverves.

Betinget frakendelse af førerretten?

Hvis du får frakendt din førerret betinget, har du dit kørekort i en tre-årig prøveperiode, hvis: 

  • du består en kontrollerende køreprøve, som består af en teori- og køreprøve. 
  • du ikke begår en ny trafikforseelse, som kan resultere i en frakendelse. Hvis du gør det, vil du miste dit kørekort ubetinget for en periode på mindst 6 måneder. 

Hvis din førerret er blevet frakendt betinget, vil politiet indkalde dig til den kontrollerende køreprøve. Det vil fremgå af politiets afgørelse, hvornår der er frist for at have bestået den kontrollerende køreprøve.

Hvis din førerret er blevet betinget frakendt pga. spirituskørsel efter den 1. september 2005 eller derefter, skal du tage et Alkohol, Narko og Trafik Kursus (ANT-kursus), inden du kan generhverve din førerret.

Alkohol, narko og trafikkurserne i Danmark.

Generhvervelse af din førerret?

Har du fået frakendt din førerret og gerne vil have den igen, skal førerretten generhverves. At generhverve betyder, at du kan få din førerret igen på visse betingelser. En betingelse er, at man består en kontrollerende køreprøve. En anden betingelse kan være at man skal gennemføre et kursus i alkohol/narko/trafik (ANT-kursus), hvis frakendelse fx skyldes spirituskørsel. Er din førerret frakendt for en betinget periode, skal du møde personligt op på et af landets kommuner - og medbringe:

  • en udfyldt ansøgningsblanket, som du kan få udleveret, når du møder op i kommunen.
  • dit kørekort af kreditkortmodellen eller gyldigt pas. 

Hvis du hverken har et kørekort af kreditkortmodellen eller gyldigt pas, skal du medbringe en original dåbs-, navne- eller fødselsattest, sundhedskort eller anden egnet legitimation samt billedlegitimation.

  • dit brev vedrørende frakendelsen, hvor det fremgår, hvornår du skal til kontrollerende prøve.

Er din førerret blevet ubetinget frakendt, skal du møde personligt op på et af landets kommuner og medbringe:

  • en udfyldt ansøgningsblanket, som du kan få udleveret , når du møder op i kommunen 
  • et gyldigt pas. Hvis du ikke har et gyldigt pas, skal du medbringe en original dåbs-, navne- eller fødselsattest, sundhedskort eller anden egnet legitimation samt billedlegitimation. 
  • et vellignende foto, der lever op til de nyeste retningslinjer for foto til kørekort.

Når politiet har godkendt din ansøgning, skal du huske at informere kommunen, så kommunen kan foretage den sidste kontrol af ansøgningen, før der kan bestilles en tid til en kontrollerende køreprøve.

Politiets regler for pasfoto med illustrationer

Ubetinget frakendelse af førerretten?

Ubetinget frakendelse af førerretten betyder, at du skal aflevere dit kørekort til politiet. Du kan først få et nyt kørekort igen, når frakendelsestiden er udløbet, og du har bestået en kontrollerende køreprøve.

Har du været frakendt i tre år eller mere, får du ”kun” kørekort til kategori B (alm. bil). Havde du flere kategorier i dit gamle kørekort, skal du til kontrollerende prøve i de kategorier, som du gerne vil have tilbage.

Hvis den ubetingede frakendelse er sket pga. spirituskørsel begået den 1. marts 2002 eller derefter, skal du også gennemføre et Alkohol, Narko og Trafik Kursus (ANT-kursus), før du får lov at gå op til den kontrollerende køreprøve.

Alkohol, narko og trafikkurserne i Danmark

Kontrollerende køreprøve?

En kontrollerende køreprøve består af en teoriprøve og en praktisk prøve. Oftest er der ikke noget krav om, at du skal have taget køreundervisning, men det kan være en god idé at tage et par køretimer. Du kan kun få dit kørekort igen, hvis du består den kontrollerende køreprøve.

Du kan dog i særlige tilfælde blive fritaget fra kravet om at skulle bestå en kontrollerende køreprøve til en bestemt kategori af køretøj. For eksempel kan en person fritages for kravet om kontrollerende køreprøve på motorcykel, hvis personen ikke længere er i stand til at gå til kontrollerende køreprøve på en motorcykel (fx hvis personen er blevet handicappet, og derfor ikke længere fysisk er i stand til at føre motorcykel, men sagtens vil kunne føre bil med særligt installeret udstyr).

Du skal enten selv booke den kontrollerende køreprøve ved kommunen, eller igennem en kørelærer.

En kontrollerende køreprøve koster 890 kr. (2020) og dækker både den teoretiske og den praktiske køreprøve.

Kørselsforbud?

Hvis du har fået kørselsforbud, skal du aflevere dit kørekort til politiet. Du kan først få dit kørekort tilbage, når du har gennemgået en særlig køreundervisning og bestået en kontrollerende køreprøve. Skyldes kørselsforbuddet spirituskørsel, skal du i stedet for særlig køreundervisning gennemgå et Alkohol, Narko og Trafik Kursus (ANT-kursus).

Særlig køreundervisning

Hvis du har fået kørselsforbud, skal du gennemføre en særlig køreundervisning hos en godkendt kørelærer, inden du går til den kontrollerende køreprøve. Den særlige køreundervisning tager fat i fire udvalgte dele af den almindelige uddannelsesplan, som man gennemgår til den almindelige køreprøve:

  • trafikadfærd
  • grundregler for bilkørsel
  • manøvrer på vej
  • særlige risikoforhold.

Undervisningen skal mindst omfatte otte lektioner af 45 minutter i teorilokale og mindst otte lektioner af 45 minutter i skolevogn. Undervisningen skal mindst strække sig over otte undervisningsdage.

Alkohol, Narko og Trafik Kursus (ANT-kursus)

Hvis du har fået kørselsforbud pga. spirituskørsel begået den 1. marts 2002 eller derefter, eller fået betinget eller ubetinget frakendelse af retten til at køre bil pga. spirituskørsel, skal du gennemføre et kursus i Alkohol, Narko og Trafik (ANT-kursus) for at få retten til at føre bil tilbage.

Kan jeg generhverve førerretten før min frakendelse udløber?

Hvis din frakendelse er på længere tid end 3 år, kan spørgsmålet om generhvervelse af førerretten inden frakendelsestidens udløb indbringes for domstolene.

Førerretten kan kun gengives, hvis særlige omstændigheder foreligger.

Ansøgningen skal fremsendes til Anklagemyndigheden i din politikreds. (Evt. link til find politikreds). (Færdselslovens §132)

Hvad sker der, hvis du dumper teoriprøven?

Dumper du enten teoriprøven eller køreprøven – bliver dit kørekort inddraget og du får således først dit kørekort igen, når du har bestået både køreprøven og teoriprøve hos Politiet.

Har kørekort til mere end én kategori for eksempel motorcykel eller lastbil og du ikke består den samlede køreprøve efter højst to praktiske prøver og højst to teoriprøver, mister du altså dine kørekort i alle kategorier og skal således generhverve dem enkeltvis.

Kilde(r): Borger.dk, Politi.dk